Każdy powinien wiedzieć, że kolagen stanowi budulec ludzkiego organizmu. Ma on ogromny wpływ na kondycję skóry – w dużej mierze to właśnie on odpowiada za poziom jej elastyczności, sprężystości oraz jędrności. Należy również zaznaczyć, że oddziałuje on na stan ścięgien i stawów, co bezpośrednio wpływa na komfort i swobodę przemieszczania się. Niedobór kolagenu może spowodować wiele nieprzyjemnych, a zarazem groźnych dolegliwości. Właśnie dlatego w wielu przypadkach zalecana jest jego suplementacja.
Dlaczego warto postawić na kolagen do picia?
Suplementy diety występują pod wieloma postaciami, więc wybór to kwestia osobistych preferencji. Kolagen do picia zapewnia wyjątkową wygodę stosowania. Wystarczy jedynie rozpuścić tabletkę w wodzie lub przygotować zawiesinę. Na specjalna uwagę zasługują także smaczne drinki, których spożywanie jest prawdziwą przyjemnością. Niezaprzeczalnym atutem jest fakt, że hydrolizat kolagenu zapewnia wysoki poziom przyswajalności. Nie stanowi on obciążenia dla układu pokarmowego, co jest ważne dla osób borykających się z problemami gastrycznymi. Należy podkreślić, że na efekty suplementacji wpływa wiele czynników. Podstawą jest to, aby trwała ona minimum kilka miesięcy. Nie można oczekiwać, że rezultaty kuracji pojawią się już po kilku dniach.
Jaki kolagen do picia wybrać?
Uwodniony kolagen jest wygodny w codziennym stosowaniu, a zarazem łatwy w przyswojeniu przez organizm. To właśnie dzięki temu omawiana forma jest najchętniej wybierana przez osoby rozpoczynające suplementację. W sprzedaży znajduje się wiele produktów o znakomitym składzie, które zapewniają wysoką aktywności biologiczną w ludzkim organizmie. Należy wiedzieć, że dostarczanie białek z zewnątrz może stymulować organizm do wzmożonej produkcji naturalnego kolagenu. Różnorodność preparatów jest ogromna, przez co wiele osób nie ma pojęcia, jaką decyzję podjąć. Zarówno kolagen rybi, jak i drobiowy, bydlęcy czy też wieprzowy może nieść pożądane efekty, o ile tylko cechuje się zbilansowanym, wysokojakościowym składem.
Jaką rolę odgrywają witaminy oraz minerały?
Wybierając kolagen do picia trzeba pamiętać, że niezwykle istotną rolę odgrywają witaminy i minerały. To właśnie one biorą udział w syntezie białka. Na szczególną uwagę zasługuje witamina E, która wspomaga eliminację wolnych rodników. Warto mieć świadomość, że działają one destrukcyjnie na komórki skóry, a nawet zwiększają ryzyko wystąpienia zmian nowotworowych. Ponadto, wspomniana witamina wspiera wytwarzanie elastyny, która jest niezbędna do utrzymania jędrności skóry. Kolagen do picia marki Collibre wzbogacony jest m.in. witaminą C, witaminą A, cynkiem, a także wieloma innymi cennymi związkami.
Jak spożywać płynny kolagen?
Kolagen do picia produkowany jest w zgodzie z rygorystycznymi normami oraz standardami. Należy spożywać go zgodnie z zaleceniami producenta (zwykle raz dziennie). Minimalny czas trwania suplementacji to 2-3 miesiące. Trzeba wspomnieć, że hydrolizat kolagenu zwykle posiada w swoim składzie substancje słodzące, które wpływają na walory smakowe. Bez nich spożycie preparatu mogłoby być problematyczne.