Yerba mate

0
102

Wpływy ludności z Ameryki Południowej zdają się coraz mocniej oddziaływać na naszą polską kuchnię. Szczególnie chętnie wyszukujemy zdrowe, a jednocześnie smaczne produkty. Niewątpliwie dużą popularnością cieszy się napar z yerba mate. Czym jest to zioło o wdzięcznej nazwie? Otóż to nic innego, tylko wysuszone i zmielone fragmenty liści oraz gałązek ostrokrzewu paragwajskiego, którego potoczne określenie w języku hiszpańskim brzmi właśnie yerba mate. Szczególnie upodobali ją sobie rdzenni mieszkańcy Argentyny, Urugwaju, Paragwaju i Brazylii. Są do tego stopnia rozmiłowani w tym napoju, że potrafią uraczyć swoje kubki smakowe nawet szesnastoma kubkami dziennie!

Ale przejdźmy do zasadniczego pytania dla wszystkich nieobeznanych z tematem- jak pić yerba mate? Roślina ta ma korzystny wpływ na nasze zdrowie, więc warto chociaż spróbować. Jako podstawę uznaje się zestaw złożony z naczynia wykonanego z tykwy (mate), bombilli (czyt. bombiji) czyli swego rodzaju metalowej rurki z dziurkowaną „łyżeczką” na końcu oraz termosu. Taka przyjemność to koszt przynajmniej siedemdziesięciu złotych, gdy chcemy dokonać rozsądnego zakupu. Nie warto przepłacać za profesjonalny sprzęt, ale też nie ma sensu inwestować w nędzną podróbkę prawdziwego zestawu.

Przygotowanie yerba mate jest niemal sztuką, gdy chcemy stać się mistrzami tego rzemiosła. Oczywiście kwintesencja to zalanie ziela gorącą wodą, aby się zaparzyło i pozostawienie na całą dobę, by przesiąknęło jego niepowtarzalnym aromatem. Więcej problemów nastręcza samo przesianie suszu przed zalaniem. Jednak w przypadku wykorzystania popularnej yerby z marketu, nie musimy zawracać sobie głowy ceremoniałem.

Nie powinno się wyrzucać fusów z naczynia przed ponownym przygotowaniem naparu, żeby nieustannie miało kontakt z rośliną. Jeżeli chodzi o to ile razy można zalewać susz to nie ma reguły. To kwestia indywidualna, robimy to do momentu, kiedy napar posiada pożądany smak. Nikt nie chce pić wody z delikatnym aromatem yerba mate. Gdy napój jest już gotowy nie pozostaje nic innego, tylko delektować się wspaniałym smakiem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here