Każdy mniej więcej wie, jak działa sokowirówka i w jaki sposób można przygotować z niej zdrowy i równie pyszny sok. Ale jednak mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że jakość soku uzależniona będzie głównie od jakości wykorzystanych w nim składników. Jak więc wybierać te najlepsze? Czy tylko żywność ekologiczna jest w stanie sprawić, że soki owocowe i soki warzywne będą smakować wybornie i cechować się maksymalnymi wartościami odżywczymi?
Przede wszystkim warto postawić na produkty sezonowe. Każda pora roku to okres intensywniejszego wzrostu innych owoców i warzyw. A te sezonowe zawsze będą najzdrowsze, bo będą zawierać najwięcej witamin i minerałów. Nie ma sensu więc kupować zimą truskawek czy malin. Lepiej wstrzymać się z tym do sezonu letniego, a pod koniec roku sięgać po równie pyszne polskie warzywa czy zwykłe jabłka. Owoce, które nie są kupowane sezonowo, docierają do naszego kraju zza granicy. Przebywają naprawdę długą drogę, zanim trafią na półki sklepów. A taki transport zawsze negatywnie wpływa i na ich smak, i na zapach oraz smak.
Aby przygotowywać soki owocowe i warzywne, które posmakują dosłownie wszystkim, warto też sięgać po produkty sprzedawane niekoniecznie w hipermarketach, a bardziej na targach bądź giełdach. Jeżeli natomiast ktoś nie ma dostępu do tego typu miejsc, równie dobrym wyborem będzie dla niego żywność ekologiczna z marketu. Owoce i warzywa ekologiczne uprawiane są w bardziej naturalny sposób. Do ich upraw nie używa się konserwantów i mocnych chemikaliów, a dzięki temu są bezpieczniejsze dla zdrowia.
