Utrata wagi to cel wielu z nas. Nie w każdym przypadku pomaga tylko aktywność fizyczna i trzeba skupić się na odpowiedniej diecie. Wśród produktów, które są często polecane przez specjalistów na utratę wagi znajduje się ocet jabłkowy. Czy pijąc ocet jabłkowy można schudnąć? Jeśli tak, to jak go należy stosować?
Ocet jabłkowy zawiera w swoim składzie polifenole, beta-karoten oraz flawonoidy, a także liczne minerały, kwas octowy, cytrynowy i mlekowy. Dzięki takim składnikom pozwala on na szybką utratę wagi już na samym początku, ponieważ usuwa on nadmiar wody w organizmie i zalegające w nim złogi niestrawionych produktów. Ocet jabłkowy rozszczepia ponadto zalegające w organizmie tłuszcze, przez co umożliwia on jednocześnie obniżenie cholesterolu i poprawienie dzięki temu naszego samopoczucia. Ponadto dzięki octowi jabłkowemu organizm wydziela więcej soków trawiennych, co przyspiesza przemianę materii, a w konsekwencje pozwala na znacznie szybsze strawienie różnego rodzaju pokarmów, które spożywamy na co dzień.
Jak stosować ocet jabłkowy?
Wystarczy użyć jego niewielkiej ilości przy przyrządzaniu sałatek, mięs. Nie można go stosować w nadmiarze, pijąc jego większe ilości, ponieważ w ten sposób ryzykujemy podrażnienie śluzówki żołądka oraz powstanie wrzodów. Przy stosowaniu octu jabłkowego jako środka na odchudzanie baczną uwagę na jego ilość dostarczaną do układu pokarmowego powinny zatem zwrócić uwagę osoby z wrażliwym żołądkiem.
Ocet jabłkowy może skutecznie obniżyć naszą wagę. Samo picie takiego produktu bywa jednak niewystarczające. Powinniśmy pamiętać o tym, by przy okazji zmienić nawyki żywieniowe, a więc ograniczyć spożywanie słodyczy oraz białego pieczywa, a także picie słodkich napojów. Są one źródłem dodatkowych kalorii, które ciężko spalić. Oprócz tego, odchudzanie przez spożywanie octu jabłkowego trzeba uzupełnić o aktywność fizyczną. Nie musimy jednak w tym celu uprawiać sportów. Zdecydowanie wystarczający będzie około półgodzinny spacer, który pozytywnie wpłynie na naszą przemianę materii.