Niby każdy wie, jak ważne dla organizmu jest zdrowe odżywianie, ale już mało kto wie, jak je stosować w praktyce i jak organizować oraz układać diety, by były one dobre dla ciała, umysłu i innych elementów organizmu. Jakie produkty spożywcze i napoje powinny się pojawić w tym dobrym menu, a których należałoby jednak unikać? Czy w zdrowej i wartościowej diecie znajdzie się odrobina miejsca na produkty rekreacyjne, czy jednak lepiej kategorycznie je sobie odpuścić? Na te pytania odpowiemy sobie właśnie dziś. Przekonamy się, jak rzeczywiście zdrowo się odżywiać.
Wielu osobom taka zdrowa dieta wciąż kojarzy się z maksymalnym ograniczaniem tłuszczy. A przecież są to bardzo ważne makroskładniki. Ważniejsze nawet od węglowodanów. Organizm jest w stanie poradzić sobie bez pieczywa czy makaronu, ale już bez tłuszczy nie, ponieważ tylko dzięki nim jest w stanie produkować hormony płciowe czy odbudowywać uszkodzone błony komórek. Każdy, kto dopiero zaczyna zdrowo się odżywiać, powinien więc w pierwszej kolejności na nowo przekonać się do jedzenia tłuszczu. Zdrowe odżywianie jak najbardziej musi go uwzględniać.
A ostatnio szczególnie dużo mówi się o roli i wpływie nienasyconych kwasów tłuszczowych. Będą to kwasy omega-3 oraz omega-6. Pierwsze są ważniejsze, gdyż to ich przeważnie brakuje w diecie przeciętnego Polaka. A z czym można je sobie dostarczyć? Największa ilość kwasów omega-3 występuje w tłustych rybach morskich, dlatego też warto je sobie zaserwować przynajmniej dwa razy w tygodniu.
